Tak Payah Nak Menipu Lah..!!

Assalmaualaikum.. Apa khabar semua..??
Mesti korang semua malas nak baca kan..??
Tapi..
Please jangan berhenti membaca..
Sebab.. Apa yang Hana nak bagi tahu ni.. PENTING..!!

Pada tanggal 4 November 2013..
 Adalah hari yang malang buat Hana..
Ehh.. Tak ada lah malang mana pun sebenarnya.. Hehe

Hari ni, Hana dapat e-mail dari seorang Internet Scammer..!!

Internet Scammer..?? Apa tu..??
Diorang ni adalah orang yang menipu untuk duit...
Teknik yang digunakan adalah PHISHING..
Memancing.. (bukan fishing ye..)

Ceritanya macam ni...

Mula- mula tu,
Dia hantar private message kat Hana..
Dia hantar melalui Facebook..

Mesej yang dihantar kepada Hana melalui FACEBOOK...!!
Hana agak ragu-ragu juga bila dapat mesej macam ni..
Maklumlah, sekarang ni macam-macam penipuan yang dah berlaku..

Tapi Hana saje je nak tengok..
Apa yang dia akan balas, kalau Hana hantar e-mail pada En.Scammer ni..

Hana hantar e-mail pada pukul...
Pukul berapa ekk..??
Hehe.. Lupa la pulakkkk....

Haa.. Pukul 4.56 p.m ye.. 
En.Scammer ni, boleh tahan lambat jugak dia balas..
Kalau tak silap..
Time tengah tunggu makan malam siap..
e-mail dari En.Scammer masuk inbox..

Banyak betul penyakit dia... 
First time baca..
Agak meremang bulu roma Hana dibuatnya..
Nak ketawa ada, confuse pun ada...
"Siapa la yang murah hati sangat nak bagi aku harta ni..??"

Kalau nak tipu pun.. Jangan la macam ni...
Tak baik tau..!!
Ni namanya.. Memberi harapan palsu..

Hehe.. Ok kita sambung balik cerita Hana tadi..
Then, Bila dah kat rumah..
Hana terus online bersama PakCik Google
dan cuba cari maklumat pasal Pn.Scammer ni...
Nak tahu tak, apa yang Hana jumpa..??

Hana jumpa e-mail yang sama kat internet..
Rupa-rupanya ni memang cara Pn.Scammer untuk Phishing..

Untuk tahu dengan lebih lanjut..
Korang boleh tengok kat sini...

Mrs.Fatou     ataupun   BittenUs

Ada lagi..
Melalui apa yang Hana jumpa bersama PakCik Google..
Nama suami dia tu ada..
Tapi..

Tu namanya.. 
Dan..
Untuk pengetahuan korang juga..
Pagi ni... Pn.Scammer tu, hantar e-mail lagi pada Hana..
Melalui apa yang dia balas..
Nampak sangat yang dia tak baca apa yang Hana balas kat dia..
Hehehe..

Hana balas: I Know It's a Fraud..
Ni e-mail pagi ini...
Ni sambungannya..

I'm not her sister.. Errgghhh..!!
Hana rasa lah kan..
Dia memang tak baca pun.. nampak Hana balas..
Terus forward e-mail yang ada..

Okay lah..
Sampai sini je sesi siasatan bersama Cik Hana
Kalau Hana ada terkasar bahasa atau tersebut yang tak patut..
Maafkan lah ye.. (^_^)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Lastly, Hana cuma nak ingatkan je..
Ingat ni.. Jangan bagi apa-apa maklumat peribadi pada sesiapa yang korang tak kenal..
Cek betul-betul samada ia betul ataupun tak..
Hana harap, korang akan lebih berhati-hati dengan e-mail yang korang dapat..

Jangan sampai tertipu dengan umpan Pn.Scammer..

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Pesanan Penaja:
Jom ambil exam 1CiTiZEN...!!


Terima Kasih kerana mengeja.. Suke..?? Kalao suke, kome like je..

No comments:

Post a Comment

.ASSALAMUALAIKUM...
.Sila Tinggalkan Comment Anda Disini..
Pleeeaassee.. SATU pon jd la..

Meh le Jenguk..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright@Segala Yang Tercatat Diatas Adalah HAK MILIK HANA SANG RATU