Tak Payah Nak Menipu Lah..!!

Assalmaualaikum.. Apa khabar semua..??
Mesti korang semua malas nak baca kan..??
Tapi..
Please jangan berhenti membaca..
Sebab.. Apa yang Hana nak bagi tahu ni.. PENTING..!!

Pada tanggal 4 November 2013..
 Adalah hari yang malang buat Hana..
Ehh.. Tak ada lah malang mana pun sebenarnya.. Hehe

Hari ni, Hana dapat e-mail dari seorang Internet Scammer..!!

Internet Scammer..?? Apa tu..??
Diorang ni adalah orang yang menipu untuk duit...
Teknik yang digunakan adalah PHISHING..
Memancing.. (bukan fishing ye..)

Ceritanya macam ni...

Mula- mula tu,
Dia hantar private message kat Hana..
Dia hantar melalui Facebook..

Mesej yang dihantar kepada Hana melalui FACEBOOK...!!
Hana agak ragu-ragu juga bila dapat mesej macam ni..
Maklumlah, sekarang ni macam-macam penipuan yang dah berlaku..

Tapi Hana saje je nak tengok..
Apa yang dia akan balas, kalau Hana hantar e-mail pada En.Scammer ni..

Hana hantar e-mail pada pukul...
Pukul berapa ekk..??
Hehe.. Lupa la pulakkkk....

Haa.. Pukul 4.56 p.m ye.. 
En.Scammer ni, boleh tahan lambat jugak dia balas..
Kalau tak silap..
Time tengah tunggu makan malam siap..
e-mail dari En.Scammer masuk inbox..

Banyak betul penyakit dia... 
First time baca..
Agak meremang bulu roma Hana dibuatnya..
Nak ketawa ada, confuse pun ada...
"Siapa la yang murah hati sangat nak bagi aku harta ni..??"

Kalau nak tipu pun.. Jangan la macam ni...
Tak baik tau..!!
Ni namanya.. Memberi harapan palsu..

Hehe.. Ok kita sambung balik cerita Hana tadi..
Then, Bila dah kat rumah..
Hana terus online bersama PakCik Google
dan cuba cari maklumat pasal Pn.Scammer ni...
Nak tahu tak, apa yang Hana jumpa..??

Hana jumpa e-mail yang sama kat internet..
Rupa-rupanya ni memang cara Pn.Scammer untuk Phishing..

Untuk tahu dengan lebih lanjut..
Korang boleh tengok kat sini...

Mrs.Fatou     ataupun   BittenUs

Ada lagi..
Melalui apa yang Hana jumpa bersama PakCik Google..
Nama suami dia tu ada..
Tapi..

Tu namanya.. 
Dan..
Untuk pengetahuan korang juga..
Pagi ni... Pn.Scammer tu, hantar e-mail lagi pada Hana..
Melalui apa yang dia balas..
Nampak sangat yang dia tak baca apa yang Hana balas kat dia..
Hehehe..

Hana balas: I Know It's a Fraud..
Ni e-mail pagi ini...
Ni sambungannya..

I'm not her sister.. Errgghhh..!!
Hana rasa lah kan..
Dia memang tak baca pun.. nampak Hana balas..
Terus forward e-mail yang ada..

Okay lah..
Sampai sini je sesi siasatan bersama Cik Hana
Kalau Hana ada terkasar bahasa atau tersebut yang tak patut..
Maafkan lah ye.. (^_^)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Lastly, Hana cuma nak ingatkan je..
Ingat ni.. Jangan bagi apa-apa maklumat peribadi pada sesiapa yang korang tak kenal..
Cek betul-betul samada ia betul ataupun tak..
Hana harap, korang akan lebih berhati-hati dengan e-mail yang korang dapat..

Jangan sampai tertipu dengan umpan Pn.Scammer..

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Pesanan Penaja:
Jom ambil exam 1CiTiZEN...!!


Terima Kasih kerana mengeja.. Suke..?? Kalao suke, kome like je..

Having Fun With Them..!!

Assalamualaikum...
Haa... Jawab, jangan tak jawab..

Jom Having Fun With Them...!!
Hehehehe
Siapa diorang tu..??
Diorang tu, sebenarnya, kawan-kawan Hana..

Minggu lepas..
Semua nak ikut balik kampung..
So, bawak je lah... Hehehe
Maklumlah, nak release tension katanya..
Tapi tak apa, sekurang-kurangnya diorang having fun la kan..

Siapa nama diorang..??
Owwhh.. Hana ingatkan nak tanya apa la tadi..
Hehehe
Namanya... Eja, Ekin dan Syiqah..

Kami pergi mana je..??
Hehe... Tak pergi mana-mana pun..
Cuma pergi tempat-tempat tumpuan kat Batu Pahat, Johor..
Mall, Dataran Penggaram, Dll..
Diorang semua stay rumah Ekin, sebab Ekin pun orang Johor juga..
Sama dengan Hana..
Ekin ni, kawan hana dari sekolah.. Tapi time Form 6..
Kami ni, satu kelas.. Hehe

Ok lah.. Jom tengok koleksi foto-foto mengarut yang kami ambil..

Enjoy your view.. ^^
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Ni la kawan-kawan Hana... ^^
Yang sebelah kiri tu nama dia Syiqah, yang kat tengah tu pulak, 
nama dia Eja and the last one tu, nama dia Ekin.. 

Eja, Syiqah & Ekin.. ^ ^

Kami Berempat..!! Kat Tasek Y.. Hehe
Kami Kat Dataran Penggaram.. ^ ^ (saya dah boolatt..!!)
Yang kat bawah ni pulak..
Pic Cik Hana yang perasan comel..
Hehehe..
Dah terlebih comel pon.. Asyik menternak lemak je..
Tu yang jadi Miss Bulat tu.. Hehe

Cakkk..!! Comel kan Hana.. (Perasan lebih.. -_-")
Ok lah.. 
Smpai sini je sesi fotografi kita hari ni..

Maaf lah ye, kalau Hana ada terkata dan kasar bahasa..
Tersebut yang tak patut..

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Luv U Ollzzz.. Peace No War..

Pesanan Penaja:
Jagalah Kesihatan Anda.. (^_^)

Terima Kasih kerana mengeja.. Suke..?? Kalao suke, kome like je..

Funny Princess

Assalamualaikum my beloved reader..
Hari ni,
Hana malas nak menulis..
Hari ni, Hana nak letak gambar je..

So.. Enjoy the pictures.. 
Hehehe..

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Cakkk..!! Hahaha.. Tezutt tak..??
Ni.. Princess in Hobbit Version..
Fuhh..!! Princess as Super Heroes
Princess in Anime Highschool.. Huhuhuhuhu..!!
Princess yang terlebih berat badan.. hahahaha
Princess extra ganazzz..!! Gaduh nak amik gambar..
Attaaaaacccckkk..!!! Hahahahaha..
Kejaaaaarrrr..!! Hahahaha.. Jack Sparrow..!!
Alllaaammaaakkk...!! Sailor Princess Tuuu.. Huhuhu.. Cayalaaahhh..!!
Pehh..!! Teenagers Princess laaa.. Huhhuhu.. Stylo..!!
Kalau princess-princess jadi cam ni.. Nangis budak-budak.. Haha..!!

Last but not least..

Sabo je la, Kalau diorang ni ada Facebook.. Hahaha

Ok lah.. sampai sini je sesi menampal gambar kita hari ni..
Tata.. Titi.. Tutu..

Ooopss.. Last Pict..!! (-_-")
Tertinggal la pulakkkk.. 
Huhuhu

Sesi main rambut Rapunzel.. Meh le kita.. Huhuhuuhu..
* * * * * * * * * * Luv U Ollzz * * * * * * * * *

Terima Kasih kerana mengeja.. Suke..?? Kalao suke, kome like je..

Seppuku a.k.a Harakiri

Hah..??
Sepupuku..??
Sepupu siapa..??

Ehh..
Bukan sepupuku lah..
Tapi.. SEPPUKU..

Assalamualaikum kepada pembaca-pembaca setia blog Hana yang dah nak roboh ni..
Ehh.. Belum roboh lagi.. Hari tu baru renovate sikit.. 
Hehehe...

Ok lah..
Hari ni Hana nak story mengenai satu amalan lama yang sering diamalkan oleh samurai-samurai Jepun pada zaman dahulu..
Tapi, kalau korang nak tahu lah kan..
Zaman sekarang pun, ada lagi orang Jepun yang masih mengamalkan perbuatan ni..

Amalan tersebut adalah,
SEPPUKU..!!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Seppuku atau Harakiri ni merupakan amalan lama bagi samurai Jepun..
Sesetengah orang hanya tahu mengenai Harakiri sahaja..
Harakiri bermaksud Potong Perut..
Perkataan Harakiri ni selalunya, hanya orang yang bukan orang Jepun sahaja yang guna..
Orang Jepun menyebutnya sebagai Seppuku..

Seppuku merupakan perbuatan mencabut nyawa sendiri..
Senang kata, Bunuh Diri..!!

Kita potooongggg..!!
Upacara ini biasanya dilakukan oleh samurai yang tidak berjaya melakukan tugas yang diberikan dengan sempurna.. 

Ni la yang jadi kalau tugasan fail..
Jika pada mereka, tugasan itu sudah gagal, mereka akan melakukan upacara Seppuku untuk menghilangkan rasa bersalah dalam diri mereka.

Wow.. Failure means Death tuuu...
Honor Seppuku
Ia merupakan upacara yang sama..
Cuma, ia nya lebih bermaruah..
Iaitu melakukan upacara tersebut dihadapan ketua, selepas upacara minum teh..

Maaf tu belum cukup untuk tutup kegagalan... Seram Tuu..
Eisshh.. Nak bunuh diri pun, nak minum teh dulu..
Apa daaa..

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Upacara Seppuku ni, biasanya dilakukan dengan menggunakan sejenis pisau kecil atau pedang kecil yang dipanggil 'Tanto'...

Cantinya Tanto ni... huhuhu (^_^")
Agak-agak, kalau tak nak menyempat langsung..
Guna pedang samurai yang biasa pun boleh juga..

Mungkin lebih baik kalau guna Tanto..
Hehehehe..
Sebab Tanto lebih kecil dan mudah untuk menyiat..

Nak lakukan Seppuku ni pun, ada caranya..
Bukan main cucuk-cucuk je kat perut, lepas tu mati..
Cara melakukan Seppuku ni agak menyeramkan..
Sebab kena siat perut sendiri, selepas menikam diri sendiri..
Cara-cara nak lakukan Seppuku..
Memang menyiksakan...
Eiisshh.. Mengerikan betul lah kan..

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 
Tanto-tanto yang lain..

Tanto Cold Steel Imperial
Tanto Kunimitsu

Ada juga Card Game mengenai Seppuku..
Haaa.. Tuuu Diaaa,..

Lawak Seppuku yang biol..
Hahahaha.. Tak nak agak kann...??

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ok lah.. Sampai disini sahaja sesi conteng-conteng kita hari ni..
Kalau ada terkasar bahasa, terblender ayat.. Maafkan lah ye..
Al maklumlah.. Blog suka-suka..

Take Care * * * Love U All * * * Miss Me 


Terima Kasih kerana mengeja.. Suke..?? Kalao suke, kome like je..

Jadi Pari-pari Sekejap..??

Assalamualaikum..
Apa khabar semua.. 
Lama dah Hana tak update blog ni kan..
Hehehe..

Hari ni Hana nak berangan sebentar bersama korang semua..
Boleh tak..??

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Mesti korang nak tahu kan..
Kenapa Hana buat tajuk tu..

Hari ni, mood Hana tengah baik..
Sebab jadi pari-pari sekejap tadi..

Macam mana jadi pari-pari..??
Umm..
Berangan je la sayang oiii...

Kalau nak ikutkan realiti..
Memang tak akan dapat jadi pari-pari..
Tapi kalau imaginasi..
Mesti boleh kan..

Dulu masa Hana kecil-kecil, Hana selalu berangan dapat jadi pari-pari..
Yela.. Kalau jadi pari-pari kan best..
Dapat terbang sana-sini.. 
Dapat main cilok-cilok kat tepi bunga ngan pokok..
Tu lah dia impian kanak-kanak namanya..

Jadi nak merealisasikan impian Hana tu..
Apa yang dapat Hana buat cuma edit gambar sahaja..

Nak tengok hasilnya..??

JOM TENGOK
|
|
|
|
|
|
|
-\/-

1st Picture..
Menyorok kat tepi daun je yang mampu.. Hehehe

2nd Picture
Comel tak Hana..?? Hehehe

3rd Picture
Duduk tepi daun je yang temampu.. Hehe

4th Picture
Ramai-ramai sedia.. Nak amik gamba ni.. Click.. Hehhe
5th Picture
Jom bertenggek kat pokok beramai-ramai..

6th Picture
Cakk.. Hehe

7th Picture
Umm.. Nak jalan-jalan dengan saya tak..??
8th Picture
Meh sandar samasama.. ^_^

9th Picture
Alamak.. Tersankut pulak sayap Hana..
Yang kat atas tu.. My Favorite.. Hehe
And.. Last but not least.. 
Yang ni Hana suka.. Tapi tak berapa nak lawa laaa.. Hehehe

10th Picture
Amacamm.. Ok tak..?? Hehehe
Ok lah..
Sampai sini je sesi melalut-meraban kita..
Kalau ada tersalah bahasa atau tersalah tulis..
Maaf lah ye..

- - - - - - - - - - - Hana Love - - - - - - - - - 



Terima Kasih kerana mengeja.. Suke..?? Kalao suke, kome like je..

Ais Warna Turquoise.. ???

Assalamualaikum semua pembaca setia blog Hana..

Hari ni Hana nak story pasal ais yang berwarna turquoise..
Ais warna turquoise..??
Ada ke ais warna tu..??
Eh.. mestilah ada.. tu pun kalau korang letak pewarna la kan.. hehehe

Tapi kan..
Ais yang Hana nak tunjuk kat korang ni, memang berwarna turquoise.. Secara semula jadinya ia terbentuk dan mempunyai warna yang sedemikian... 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Northern Lake Baikal, Siberia, Russia.

Northern Lake Baikal
Tasik Baikal.. Cantik kan..??
Ingat tau.. Tasik Baikal.. Jangan terkeliru dengan Tasik Balkhash tau..
Hehehe..

Dalam bahasa Mongolia, Baikal bermaksud semula jadi..
Tasik Baikal merupakan tasik tertua didunia dan berusia lebih 25 juta tahun. Mempunyai kedalaman sedalam 5,387 kaki. Tasik Baikal merupakan tasik yang paling jernih airnya diantara tasik-tasik yang ada kat dunia ni. Jika diukur melalui tahap kebersihan pula, Tasik Baikal merupakan tasik yang mempunyai kadar kebersihan air yang paling tinggi.
Jadi, kalau korang rasa nak minum terus air kat tasik ni pon boleh.. Jangan takut.. Dijamin selamat dan tidak berbahaya.

Cantiknya... Sapa nak pergi angkat kaki.. hehehe
Tasik Baikal ni pada asalnya merupakan sebuah lembah curam. Tasik Baikal merupakan tasik yang berbentuk sabit dan mempunyai kawasan permukaan seluas 31,722 km (12,248 sq mi). Kawasan tasik ni juga merupakan tempat tinggal untuk 1,700 spesis haiwan dan tumbuh-tumbuhan dan 2/3 daripada haiwan dan tumbuhan tersebut tiada dimana-mana negara didunia ini. Perkara ni dah di sahkan oleh UNESCO World Heritage Site pada tahun 1996. 
Kawasan Tasik Baikal..
Kalau korang nak tahu, Tasik Baikal ni juga merupakan tempat tinggal bagi orang asli dari puak Buryat.

Hah..?? Apa kaitan tasik ni dengan ais warna turquoise tu..??
Mestilah ada.. Hehehe

Kalau korang nak tahu ais yang berwarna turquoise tu terhasil daripada air Tasik Baikal ni. 
Pada musim sejuk, kebiasaannya air tasik pasti akan membeku kan..??

Hana tak dapat nak terangkan macam mana ais tu boleh berwarna turquoise, tapi yang Hana tahu, semua ni adalah keajaiban dari ciptaan Tuhan dan semua ciptaan-NYA merupakan ciptaan yang indah lagi menakjubkan.. 

Cantiknye... ^_^
Time musim sejuk, kiub-kiub ais ni akan terhasil diatas permukaan tasik dan memberikan suatu permandangan yang sangat indah. ^_^

Indahnya...
Kalau korang perhatikan betul-betul, walaupun pada rekahan ais, kita masih boleh nampak warna ais ni kan..?? betul tak.. ^_^

Pada kawasan terlindung..
Cuba korang perhatikan, warna ais ni lebih kelihatan bila berada pada tempat yang lebih gelap..

Umm..
Hana teringin nak tengok permandangan musim sejuk kat tasik ni pada waktu malam..
Agak-agak la kan.. Ais ni glowing tak..?? Hehehe

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - -

Ok lah, sampai sini je kesejukan yang melanda blog Hana kali ni..
Hana minta maaf kalau ada terkasar bahasa, terkata tak tentu hala, atau termelalut yang terbelit..
Maafkan lah ya.. ^_^

 - - - - Salam Sayang dari Hana - - - -

Terima Kasih kerana mengeja.. Suke..?? Kalao suke, kome like je..

Meh le Jenguk..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright@Segala Yang Tercatat Diatas Adalah HAK MILIK HANA SANG RATU